do 24 november om 20:00 uur

Locatie: Vrijzinnigen NPB Wassenaar


De woke-beweging is voor de één een bron van ergernis voor de ander een baken van licht en hoop. Maar wat is woke precies? Wat wil deze stroming ons zeggen?

Janneke Stegeman promoveerde in 2014 over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie. Van juni 2016 tot september 2017 was ze Theoloog des Vaderlands. In juli 2017 schreef ze ‘Heb Je Hem Weer, 24 preken voor sceptici en andere gelovigen’ en ‘Alles Moet Anders. Bevrijdingstheologie voor Witte Nederlanders.’ Hoe kijkt zij aan tegen de woke-beweging?

Locatie: Vrijzinnigen NPB Wassenaar

Over Janneke Stegeman

Of het nu gaat om het gevecht met de engel, het ver­haal van Martha en Maria of over de betekenis van een God die met zijn stem stilte uitademt, steeds zoekt Janneke Stegeman naar de dieperliggende confrontaties en tegenstellingen die de traditie van de bijbelse verhalen bepaald hebben. Geloven is voor haar verlammende structuren en oude patronen doorbreken, en dat is geen doel op zichzelf, maar onvermijdelijk omdat mensen en tijden veranderen. Janneke Stegeman is bijbelwetenschapper en theo­loog bij De Nieuwe Liefde in Amsterdam. In 2014 promoveerde ze met een onderzoek naar het boek Jeremia en woonde toen een tijd in Jeruzalem. In 2016 werd zij verkozen tot Theo­loog van het Jaar. Dit is na haar dissertatie haar eerste boek voor een breed publiek.

Onderdeel van de Lezingenreeks DE VERNIEUWERS

Onze tijd heeft meer dan ooit behoefte aan idealen die we kunnen concretiseren. De Vernieuwers is een lezingenreeks met voorgangers en voortrekkers die ons hierbij helpen. Wie komt met een nieuw geluid waar we ook nu iets mee kunnen? Wie zijn richtinggevend op het terrein van levensbeschouwing en samenleving? Wat zijn de nieuwe levensbeschouwelijke trends en topics? In deze lezingenserie, georganiseerd door de PGW samen met de NPB Wassenaar, delen vier theologen hun idealen en laten je, zittend op het puntje van je stoel, op een nieuwe manier kijken naar je leven en wat echt van waarde is.

Alle lezingen beginnen 20:00 uur en worden wisselend gehouden in de Messiaskerk, Zijllaan 57 of in de NPB kerk, Lange Kerkdam 46, beiden in Wassenaar.

Tickets kosten € 10 per lezing, of € 40 voor de gehele serie van 5, inclusief koffie in de pauze en een glaasje wijn na afloop. Tickets kunnen gekocht worden bij het Kerkelijk bureau van de PGW en bij aanvang van iedere lezing.